You are viewing pregnant

The Pregnant Community
Mucus plug? 
12th-Apr-2012 02:16 pm [mucus plug, vaginal discharge]
a clockwork orange
I just found two quarter-sized chunks of mucus in my underwear. They are the color of snot but much, much thicker in consistency. I've been passing lots of stringy discharge for the past few days, but this is the first time it's come out in gelatinous clumps. Could this be part of my mucus plug? There's no blood, the discharge is a clear-ish yellow.

For curiosity's sake, how far along into your pregnancy were you when you lost your mucus plug? How long did it take for you to go into labor after you lost it?

41w2d
Comments 
12th-Apr-2012 06:21 pm (UTC)
I lost mine a few hours before I gave birth. I was just shy of 39 weeks. With my first I never saw any bloody show or mucus plug. I delivered him at 40 weeks.
12th-Apr-2012 06:23 pm (UTC)
I never did! :) I was 39w0d when my water broke spontaneously. Then labor started, and I delivered within about six hours. No mucous plug though.
12th-Apr-2012 06:31 pm (UTC)
With my first, I lost my plug the day I gave birth (40w on the dot). With my second, I never lost it, my waters broke when I went into labor at 39w3d.
12th-Apr-2012 06:32 pm (UTC)
I lost it late Sunday afternoon, bloody show on Sunday night. Gave birth 22h later. This was with my first in 2010 :)
12th-Apr-2012 06:39 pm (UTC)
Around 39 weeks I lost mine, and gave birth a week later! /-: I could be a good sign, though. Hang in there, OP!
12th-Apr-2012 06:40 pm (UTC)
Sounds like a bingo for mucus plug to me. I don't remember if I lost mine before my water broke last time.
Take the opportunity to relax and rest.
12th-Apr-2012 06:45 pm (UTC)
I was in labor when I lost mine both times.
12th-Apr-2012 07:03 pm (UTC)
I was 9cm and almost ready to push when I lost mine. He was born right on his due date.
12th-Apr-2012 07:22 pm (UTC)
I was 41w3d when I lost mine. I went into laboura couple hours later.
12th-Apr-2012 08:01 pm (UTC)
Sounds like the mucus plug to me!

Never lost mine, had my membranes stripped at my 40w appointment, they sorta came out over the next day or so. I started contracting, but it was just prodromal/first stage labor. Never dilated past 1cm until I went into 2nd stage labor the night I was being induced at 41w, but thankfully I turned up for the induction and I was already 3cm and contracting on my own, so... No induction! Had a rough time of it though and ended up with a c-section. She just didn't want to come out I guess!
12th-Apr-2012 08:04 pm (UTC)
Def sounds like plug to me! Mine looked just like that, but came out when I went the washroom. Like a huge glob. And totally snot like. I had some bloody show the next day, and labour followed the day after that. I gave birth at 41w on the dot. Lost the plug I think on 40w5d. ; )
12th-Apr-2012 08:09 pm (UTC)
I don't remember ever losing the whole plug. Nothing big chunks like that. I did have the small bits and stringy stuff. That was the day I went into labor actually 36w1d. DD was born 36w2d.
12th-Apr-2012 08:21 pm (UTC)
i lost it but never saw it go, i went 41 weeks
12th-Apr-2012 08:41 pm (UTC)
I lost mine at just before 41 weeks. I was in the early stages of labor starting on Friday night, saw the snotballs on Saturday night, had things start picking up only slightly over Sunday and Monday, delivered my son on Tuesday at 41w1d.
12th-Apr-2012 10:30 pm (UTC)
I lost mine while pushing, maybe a half hour before he was born :)
12th-Apr-2012 10:50 pm (UTC)
I lost a mucus plug at 36 weeks, after my first exam for dilation, etc. Then it grew back, and I lost the second one one hour before I went into active labor, about six hours or so into early labor, again after an exam.
12th-Apr-2012 11:19 pm (UTC)
I lost part of mine a few weeks before I went into labor, and the rest of it a few days before I went into labor.
The second time I had brown/red tinges to it though. The first was like you described (almost colorless with a thicker snot-like consistency).

With you being at 41w2d, I'd say that could definitely be a sign of labor to come, but I'm not promising anything.
Good luck though!
13th-Apr-2012 01:48 am (UTC)
#1 - started losing mucus (no blood) at 39w. Bloody mucus at 39w1d in the AM. Labor began that night, baby born at 39w4d. (Looong labor.)

#2 - lost a tiny bit of mucus without blood at 38w6d. No bloody show until I was in labor, which was the next evening at 39w. Baby was born 12 hours after that at 39w1d. Didn't believe I was in labor because of no blood.

I know they say the mucus plug can regenerate and bloody show is a good indicator but just mucus isn't necessarily, but at 41w+ I'd say there's a good chance something is happening!
13th-Apr-2012 02:37 am (UTC)
Lost it Monday night, delivered Friday am of the same week.
13th-Apr-2012 02:41 am (UTC)
I saw something very similar to what you're describing about two or three days before going into labour. Went into labour at 41 weeks, baby born at 41+1.
13th-Apr-2012 03:22 am (UTC)
I am 38w5d with my 3rd baby and I had a cervix check yesterday - I am 3cm dilated and my cervix is 50% effaced in an anterior position. This morning when I wiped after I used the washroom there was a HUGE chunk of snotty looking mucus, about the size of a large marble, tinged with a little bit of old blood, and lots of the stringy mucus also. I've had some random contractions throughout the day, and I can definitely feel the baby putting pressure on my cervix when I'm up and moving around, but so far no labour yet! I kind of hope it holds off until after the weekend, though, to be honest - we still have a few things to do around the house lol

With my first baby, my water broke spontaneously at 40w4d and my second baby was a scheduled c-section at 39w4d but I didn't lose my mucus plug beforehand with either of them.
This page was loaded Sep 22nd 2014, 6:15 pm GMT.